Bezienswaardigheden

De heuvel van Špilberk

Twee branches van de Moravische galerij bevinden zich in Husova, dichtbij Špilberk. Het museum van moderne kunsten, gelegen in Husova achttien in Pražákův palác, heeft schitterende kubistische foto’s van Antonín Procházka en Emil Filla. Het is ook de moeite waard om de foto’s te bekijken van Jan Zrzavý.

In de buurt van het paleis ligt het museum van toegepaste kunsten, beter bekend als U.P.M., met werken uit historische tijden tot heden. Het uitgebreide oeuvre omvat Biedermeier meubilair uit het begin van de 1e eeuw en zeventiende-eeuws glas. Na een totale verandering voor smaak bracht de recessie nieuw leven in de ontwerpen van meubilair en verhoogden de normen voor restauraties tot een prachtig niveau van vakmanschap. Een paar van de Ludwig Mies van der Rohe’s Tugendhat Villa meubelontwerpen zijn hier te vinden.

Spilberg Castle Brno

Špilberk heuvel kijkt uit op deze musea. De koning van Bohemen, Přemysl Otakar de tweede, bouwde hier rond 1270 een kasteel (Špilberk kasteel) en gedurende de dertigjarige oorlog werd het omgebouwd tot een imposante citadel om politieke vijanden van het Habsburgse regime gevangen te nemen in de kerker. Vernederd door de bekendheid van de gevangenis sloten de Habsburgers het kasteel in 1850. In 1880 werd het weer geopend als attractie voor toeristen. Gedurende de bezetting van de nazi’s werd het fort door de Gestapo gezien als een perfecte match met hun doelstellingen en werden hier veel slachtoffers gemarteld, geëxecuteerd en gevangen gezet. Toeristen kunnen nu de folterkamers en kerkers van Špilberk bezoeken en het westelijke deel van het kasteel is momenteel stadsmuseum. Er zijn permanente tentoonstellingen zoals de kazematten (met een martelkamer en folterinstrumenten), barokke farmacie en lapidair. Het is een lange klim naar de top van de heuvel om de citadel te bereiken maar het uitzicht vanaf hier is fantastisch.

View from Spilberg Castle

About the author

admin

Leave a Comment